top of page
DSC_1285 jpg.jpg

De verwerking in een notendop

In het atelier wordt alles handgemaakt. Elke schaal, kom, tas "hoe klein of  groot"  kent verschillende handelingen en vraagt enige tijd en geduld.

Alles begint bij een klomp klei waarbij de gewenste hoeveelheid zorgvuldig gekneed moet worden om luchtbellen tijdens het draaien te voorkomen. Ikzelf gebruik de ossekopmethode. De klei gaat op de draaischijf en hier ontstaat er een volledig unieke vorm. Deze moet enkele dagen drogen tot het stuk lederhard is geworden, dan kan men beginnen met afdraaien.  Bij het afdraaien wordt de vorm bijgewerkt tot het uiteindelijk gewenst resultaat. Na het vormgeven start het droogproces. Dit gebeurt langzaam (minimum een week) zodat het water uit de klei kan verdampen. De volgende stap is het stookproces wat een heel uitdagende fase is en waar er ook het meeste fout kan lopen. Door het stoken veranderd de klei in steen. Er wordt steeds twee keer gestookt, een eerste keer is de bisquitbak en dit gebeurt op 980°C en duurt dan ongeveer 12 a 13 uur, afkoeling van de oven vraagt nog even een 24 uur geduld er bovenop.

De werken kunnen na afkoeling geglazuurd worden, dit gebeurt bij mij door het glazuur in verschillende lagen te kwasten. Daarna gaan de geglazuurde stukken terug de oven in aan een temperatuur tussen de 1220°C en 1250°C. Nu terug ongeveer 36 uur geduld en de oven kan geopend worden. Altijd spannend !

Enkele sfeerbeelden

!
bottom of page